Naar inhoud
Cobb
Inspiratie

Tarte Tatin van de Cobb

    Ingredienten
  • Voor het deeg:
  • 125 gram bloem
  • 50 gram poedersuiker
  • 50 gram boter
  • 1 ei
  • snufje zout
  • Voor de vulling:
  • 2 jonagold appels
  • 25 gram boter
  • 25 gram kristalsuiker
  • theelepel kaneelpoeder
    Extra benodigdheden
  • invetkwast
  • dunschiller of schilmesje

Bereiding

Op een snijplank meng en kneed je de boter door de poedersuiker. Wanneer dit een plakkerig geheel begint te worden, voeg je de bloem toe. Kneed dit door tot je een soort kruimeldeegje hebt. Voeg het zout en het ei toe en kneed alles tot een soepel, elastisch deeg. Plakt het aan je handen? Gebruik dan wat extra bloem, dan laat alles al snel weer los.

Wanneer je deeg is gekneed, merk je dat het heel zacht is. Dit komt door de boter die door de warmte van je handen is gaan smelten. Op deze manier kun je het deeg niet verwerken. Dus pak het deeg in in keukenfolie en leg het in de koelkast.

Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in acht partjes per appel.

Breek een Cobble Stone doormidden door deze een flinke tik te geven op bijvoorbeeld een stoeprand. Plaats de halve Cobble Stone in de Cobb, steek ‘m aan en wacht tot de vlammen weg zijn.

Plaats nu de basisplaat, het rooster en daarop het bakblik en voeg de boter toe.

Laat de boter rustig smelten en smeer hiermee vervolgens de binnenzijde van het bakblik in. Vergeet de opstaande zijkanten niet.

Meng de kaneel met de kristalsuiker en voeg ook dit toe aan het bakblik. Verdeel dit over de bodem en plaats nu de partjes appel in het bakblik. Maak er een mooi motiefje van.

Inmiddels is het deeg afgekoeld en dus een stuk taaier en steviger. Tijd om het uit te rollen. Doe wat bloem op je werkblad, rol het deeg mooi gelijkmatig en dun uit en snijd een cirkel uit die iets groter is dan je bakblik. Leg dit deeg over het bakblik en duw de randen naar beneden zodat de appels als het ware zijn ingepakt. Maak in het midden van het deeg een klein gaatje met een mes zodat de stoom kan ontsnappen en plaats het bakblik terug op de Cobb.

Sluit het deksel en wacht ongeveer drie kwartier.

Let op dat baktijden en garingstijden op de Cobb altijd een indicatie zijn. Weersomstandigheden spelen een belangrijke rol. Tijdens het bakken , is het boven de twintig graden en er schijnt een heerlijk zonnetje. Wanneer het drie graden onder nul is en er staat een oostenwind kracht zes, duurt het bakproces vanzelfsprekend een stuk langer.

Na ongeveer drie kwartier is je tarte tatin klaar. Nu komt het moeilijkste: Haal het bakblik van de Cobb, zet ‘m weg om ongeveer tien minuten te laten afkoelen. Niet spieken en niet proeven!


Plaats na tien minuten een bord ondersteboven op het bakblik en draai het bakblik en bord in één soepele beweging om. Verwijder daarna voorzichtig het bakblik en geniet van een overheerlijk, Frans ongelukje.

Eet smakelijk!

Dit recept komt uit een blog van onze huisblogger Jelmer.


Cookie-instellingen

Mijn Cobb maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren