Naar inhoud
Cobb
Inspiratie

Lichtgerookte kreeft met botersaus

Aantal personen: 2
    Ingredienten
  • - 1 kreeft van ongeveer 600 gram
  • - 100 gram boter
  • - 10 blaadjes verse basilicum
  • - 2 takjes verse tijm
  • - 2 teentjes knoflook
  • - peper
  • - zout
  • - rasp van een halve citroen
    Extra benodigdheden
  • - aluminiumfolie
  • - hittebestendig bakje
  • 1 eetlepel rookpellets appel
  • - niet je beste koksmes

Bereiding

Kreeften smaken totaal anders wanneer ze vers zijn en niet eerst diepgevroren zijn geweest. Omdat kreeften levend worden vervoerd en ook prima in leven zijn te houden in zogenaamde homaria, blijven ze heel lang vers. Koop een kreeft daarom ook zo kort mogelijk voordat je ‘m gaat bereiden. Bewaar ‘m in de koelkast en verplaats de kreeft een uur voordat je deze gaat klaarmaken naar de diepvries.

Door de lage temperatuur van je diepvries valt de kreeft als het ware in slaap.

Steek ondertussen de Cobble Stone aan en wacht tot de vlammen zijn verdwenen. Haal nu de kreeft uit de vriezer en leg deze op een snijplank. Op de bovenkant van de kop van de kreeft zie je een soort kruis. Zet de punt van je koksmes in het midden van dit kruis met de snijkant van je mes naar de kop van de kreeft gericht. Druk het mes in één beweging naar beneden. De kreeft is nu per direct uit zijn lijden verlost.

Maak de snijbeweging af door het mes naar beneden te kantelen en de kop van de kreeft doormidden te snijden. Snijd nu ook de staart over de gehele lengte door en leg de twee halve kreeften met de open kant naarboven op je snijplank. Verwijder de ingewanden van het lijf en het darmkanaaltje. Zet de kreefthelften nu even apart.

Door de kreeft kort te roken met appelhout, krijgt deze een mooie, subtiele rooksmaak. Om dit voor elkaar te krijgen, heb je een stuk aluminiumfolie nodig en ongeveer een eetlepel rookpellets. Vouw van het aluminiumfolie een envelopje en vul dit met de rookpellets. Let op dat je geen houtsoort gebruikt die een te heftig rookaroma produceert. Kreeft heeft een vrij subtiele smaak en eikenhout zou bijvoorbeeld veel te heftig smaken. Ik gebruik appelhout omdat hout van fruitbomen doorgaans een subtiel smaakje geeft.

Vouw het envelopje dicht en prik met je mes gaatjes in de bovenzijde. Leg de envelop met rookpellets nu bovenop de hete Cobble Stone, plaats de basisplaat en het rooster op de Cobb, leg de twee halve kreeften op het rooster met de vleeskant naar boven en zet de boter in het hittebestendige schaaltje ook op het rooster.

Plaats nu het deksel op de Cobb en rook zowel de kreeft als de boter gedurende tien minuten.

In de tussentijd kun je de ingrediënten voor de gekruide boter klaarzetten. Snipper de teentjes knoflook, snijd de blaadjes basilicum fijn en ris de blaadjes van de takjes tijm.

Na tien minuten mag het deksel weer van de Cobb. De halve kreeften zijn een beetje opgekruld en als het goed is, is je boter gesmolten.

Haal de kreeft en de gesmolten boter van het rooster en leg ze op je snijplank. Verwijder vervolgens het rooster en de basisplaat met de Cobb handgreep. Leg nu de grillplaat op de Cobb en laat deze rustig warm worden.

Meng ondertussen de basilicum, tijm en knoflook door de boter. Rasp hier een halve citroen doorheen en breng op smaak met peper en zout.

Giet een klein beetje boter op de vleeskant van de halve kreeften en leg ze met diezelfde kant naar beneden op de hete grillplaat. Plaats het deksel terug op de Cobb en bak de kreefthelften ongeveer 4 minuten.

Haal het deksel van de Cobb, draai de kreeft om en giet nu met een lepel een ruime hoeveelheid botersaus over het vlees van de kreeft.
Sluit het deksel van de Cobb en laat je kreeft nog ongeveer 4 minuten bakken.

Serveer met vers stokbrood en wat extra botersaus.

Dit recept komt uit een blog van onze huisblogger Jelmer.

Cookie-instellingen

Mijn Cobb maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren