Naar inhoud
Cobb
Inspiratie

Gebakken eendenborst met seizoensgroenten

Aantal personen: 4
    Ingredienten
  • - 2 eendenborsten
  • - 3 rode bietjes
  • - 2 rode uien
  • - 1 pastinaak
  • - 2 aardappelen
  • - 1 zoete aardappel
  • - 3 wortels
  • - 2 aardpeerknollen
  • - 1 bol knoflook
  • - olijfolie
  • - peper
  • - zout
  • - tijm
    Extra benodigdheden
  • - vuurvaste schaal die op het rooster past.
  • - snijplank
  • - scherp mes

Bereiding

Plaats de bakplaat op je Cobb en laat deze voorverwarmen terwijl je de eendenborsten gaat voorbereiden. Plaats de eend met de vetkant naar boven op een snijplank en snijd met een scherp mes het vet kruislings in. Let op dat je alleen de vetlaag insnijdt en niet het vlees.

Bestrooi de eendenborsten met peper en zout en leg ze vervolgens met de vetkant naar beneden op de hete bakplaat. Gebruik geen olie of boter!

Bak de eend ongeveer acht minuten op de vette zijde totdat deze mooi goudbruin is. Draai de eend niet om! De andere kant van de eend hoeft niet gebakken te worden. Haal de eendenborsten van de bakplaat en leg ze apart op een bord.

Haal nu met het Cobb handvat de bakplaat van je Cobb en plaats de basisplaat en het rooster. Gooi het vet dat je hebt weggebakken uit je eendenborsten niet weg, hierin zit heel veel smaak. Giet het eendenvet alvast in de vuurvaste schaal. Schil de bietjes, wortels, pastinaak, aardappel en zoete aardappel en snijd ze in verschillende vormen.

Snijd de bietjes in partjes, de wortel in staafjes en de pastinaak en zoete aardappel in plakjes. Van de normale aardappelen maak je minifrietjes. Dit zorgt ervoor dat je straks een leuk opgemaakt bord krijgt. Let op dat je de groenten dun snijdt. De aardperen schil je niet, deze snijd je in kleinere stukken. Als ze gaar zijn, gaat de schil er heel makkelijk af.

Doe alle groenten in de vuurvaste schaal, halveer de bol knoflook horizontaal en plaats beide helften bovenop de groenten in de schaal. Besprenkel alles met olijfolie en bestrooi met peper, zout en tijm. Zet de schaal op het rooster van je Cobb en sluit het deksel.

Laat dit rustig veertig minuten bakken en haal het deksel er zo nu en dan af om door de groenten te roeren. Let wel dat veertig minuten een indicatietijd is. Wanneer jouw groenten dikker of dunner zijn gesneden , kan de garingstijd variëren. Ook de wind en de omgevingstemperatuur spelen hierin een rol. Om er zeker van te zijn dat je groenten gaar zijn, kun je het beste met een vork in een stuk rode biet prikken. Die hebben namelijk de meeste tijd nodig om te garen.

Na veertig minuten mogen de eendenborsten erbij. Leg ze bovenop de groenten met de vette kant naar boven. Sluit het deksel en wacht nog twintig minuten.

Je hoofdgerecht is er klaar voor!

Voor de opmaak gebruik je een groot bord waarop je langs één zijkant een soort streep maak van de verschillende, gebakken groenten. Gebruik alles speels door elkaar en werk een beetje in de hoogte. Niveauverschil op je bord maakt het namelijk interessant.

Snijd de eendenborsten in plakken en verdeel deze over de vier borden. Onderin de schaal met groenten ligt nog een soort jus van eend, tijm, peper, zout en olijfolie. Giet dit over de plakken eend en eet smakelijk!

Dit recept komt uit een blog van onze huisblogger Jelmer.



Cookie-instellingen

Mijn Cobb maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren