Naar inhoud
Cobb
Inspiratie

Dumplings met varkensvlees en chinese kool

    Ingredienten
  • Voor de vulling van ongeveer 24 dumplings:
  • 300 gram half om half gehakt
  • 2 lente-uitjes
  • 1 centimeter gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 gram Chinese kool
  • 1 eetlepel Mirin
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 1 zwarte peper
  • 1 theelepel maïzena
  • klein beetje bakpoeder
  • Voor het deeg:
  • 300 gram bloem
  • 22 milliliter kokend heet water
  • beetje zout
    Extra benodigdheden
  • keukenfolie
  • deegroller
  • bakpapier

Bereiding

Het deeg:
Begin helemaal vanaf de basis, je maakt ook het deeg voor de dumplings zelf. Mocht je daar nou geen zin in hebben, dan kun je ook prima kant-en-klare dumplingvellen kopen. Werkt erg goed en de smaak is eigenlijk hetzelfde. Je vindt ze in het diepvriesvak van je lokale toko of Chinese supermarkt.

Wanneer je het deeg ook zelf gaat maken, begin dan met tweehonderd milliliter kokendheet water. Je kunt het dus eerst koken en dan gebruiken, of wanneer je kraanwater ontzettend heet uit de leiding komt, volstaat dat ook. Meng de bloem, het zout en het water in een kom en maak er een mooie bal van.

Haal de bal uit de kom en kneed ‘m nog een kwartiertje flink door op je aanrecht. Rol het deeg uit tot een worst en verdeel deze worst in drie gelijke stukken. Dek de stukken deeg af met keukenfolie en laat ze rustig een half uurtje liggen.

Haal de stukken deeg na een half uur onder het keukenfolie vandaan en verdeel elke sliert nu in acht gelijke stukken.

Doe nog wat extra bloem op je werkblad en gebruik een deegroller om alle stukjes deeg tot een dun rondje van ongeveer tien centimeter in diameter te rollen. Dek de schijfjes deeg af met keukenfolie om uitdrogen te voorkomen terwijl je de vulling maakt.

De vulling:

Maak de Chinese kool schoon en snijd ‘m heel fijn, doe ditzelfde met de lente-uitjes, de gember en de knoflook.

Voeg alles toe aan een mengkom, samen met alle andere ingrediënten voor de vulling. Voeg eventueel nog een scheutje water toe om alles wat plakkeriger te maken en meng de vulling goed.

Nu wordt het tijd om de dumplings te vullen. Neem een deegvelletje en leg het in de palm van je hand. Bestrijk de randen met een beetje water en leg een eetlepel vulling in het midden.

Vouw nu het deeg dubbel, zodat je een soort halve maan krijgt en maak de dumpling dicht met kleine plooitjes. Mocht je hier niet zo bedreven in zijn, plak dan de twee randen op elkaar en knijp ze goed dicht. Het is minder fraai om te zien, maar het werkt.

Wanneer je alle dumplings hebt gevuld en dichtgevouwen, wordt het tijd om ze te gaan bereiden. Dit kan op twee manieren: je kunt ze stomen of bakken. Hieronder de beide technieken. We begin met het stomen.

Steek een Cobble Stone aan, wacht tot de vlammen en rook zijn verdwenen en zet de wok op de Cobb met ongeveer twee centimeter water erin.

Wacht tot het water kookt, plaats elke dumpling op een stukje bakpapier op het Cobb rooster en zet het rooster met z’n pootjes in het water, op de bodem van de wokpan. Sluit het deksel en wacht ongeveer een half uur.

Je kunt de dumplings ook eerst bakken en daarna koken. Gebruik hiervoor de Cobb bakplaat. Doe een scheutje sesamolie op de bakplaat, plaats deze op de Cobb en wacht tot de plaat heet is.

Leg vervolgens de dumplings op de bakplaat en laat ze ongeveer zeven minuten bakken. Voeg nu een flinke scheut water toe aan de bakplaat en sluit het deksel van de Cobb.

Tien minuten later zijn je dumplings klaar en ze hebben een krokant korstje aan de onderkant.

Serveer de dumplings met bijvoorbeeld een lekkere chilisaus.

Dit recept komt uit een blog van onze huisblogger Jelmer.


Cookie-instellingen

Mijn Cobb maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren