Een stoere Mexicaanse herfstmaaltijd

Het is herfst. Voor mijn gevoel was dat al bijna twee maanden zo, maar nu is het dan ook meteorologisch verantwoord om te zeggen dat het zo is. Bij herfst hoort voor mijn gevoel stevige kost. Daarom ga ik vandaag een traditioneel Mexicaans boerengerecht maken. Een stevige maaltijd om buiten te koken op een mooie herfstmiddag na een boswandeling.

Het gerecht heet ‘huevos rancheros’ en dat betekent letterlijk ‘eieren van de boeren’. Best begrijpelijk dat boeren graag een stevige maaltijd willen na een dag noeste arbeid op het land. Maar huevos rancheros eet je officieel niet ná een dag noeste arbeid, maar ervóór. Het is namelijk een ontbijt. Ik hou je absoluut niet tegen om dit op een nuchtere maag naar binnen te werken, maar persoonlijk wacht ik er graag een paar uurtjes mee. Het is namelijk ook uitstekend geschikt als lunch of avondeten.

Huevos rancheros zie je in heel veel verschillende samenstellingen, maar er zijn een paar verplichte ingrediënten: Uiteraard de eieren, maar ook chilipeper en tomatensaus. De verdere samenstelling mag enigszins variëren, maar het is een eenpansgerecht dat even de tijd nodig heeft om te stoven. Naast de basis ingrediënten, kun je bijvoorbeeld bonen en paprika toevoegen. Het wordt gegeten met een maistortilla en om er nog wat vitamines aan toe te voegen, mag er ook een plakje avocado bij.

Als ik de verhalen moet geloven, werkt het uitstekend tegen een flinke kater en aangezien ze in Mexico niet vies zijn van een glaasje tequila (of een hele fles), vallen langzaam maar zeker alle puzzelstukjes omtrent huevos rancheros op hun plek. Stel je ook even voor dat de boeren in Mexico vooral veeboeren zijn, die enorme stukken land hebben en vaak te werk gaan als een soort cowboy. Stoere mannen met stoer eten rond een kampvuur dus.

Ingrediënten voor 4 personen:

4 eieren
800 gram tomatenblokjes
2 rode paprika’s
1 chilipeper
260 gram zwarte bonen
125 gram chorizo
2 kleine witte uien (of 1 grote)
een handjevol verse peterselie
2 laurierblaadjes
4 maistortilla’s (of meer wanneer je stevige trek hebt)
1 avocado
olijfolie

Overige benodigdheden:

1 Cobb
Cobb basisplaat
Cobb rooster
Cobb wokpan
1 Cobble stone
aluminiumfolie
spatel
mes

Bereidingswijze:

Steek de Cobble stone aan, wacht tot de vlammen weg zijn en plaats de wokpan op de Cobb.

Snipper ondertussen de uien en snij de chorizo en paprika in blokjes. Wanneer de wokpan goed heet is, mag er een scheutje olijfolie in, gevolgd door de gesnipperde ui en blokjes chorizo en paprika.

Schep regelmatig om en bak ongeveer acht minuten. Voeg nu de tomatenblokjes, zwarte bonen en laurierblaadjes  toe, roer alles goed om en plaats de deksel op de Cobb.

Haal de zaadjes en zaadlijsten uit de chilipeper. Snij de peper fijn en voeg toe aan de pruttelende wokpan. Doe er nu ook een handjevol fijngesneden, verse peterselie bij, maar bewaar een beetje voor straks. Plaats de deksel weer terug en laat alles rustig een half uurtje pruttelen. Spiek af en toe even onder het deksel en roer de stoofpot regelmatig even om.

Verpak ondertussen 4 tortilla’s in aluminiumfolie met de glimmende kant naar binnen. En leg ze klaar op het Cobb rooster.

Als alles lekker heeft staan pruttelen, breekt nu het moment aan waarop het toch even spannend wordt. Haal het deksel van de Cobb, maak vier kuiltjes in de pruttelende tomatenmassa en giet in elk kuiltje een ei.

Leg het deksel weer terug en wacht nog tien minuten. Nu zijn je eieren gepocheerd in de saus.

Haal de wokpan van Cobb. Plaats ‘m op een hittebestendige ondergrond en leg de basisplaat met het rooster en de tortilla’s nu op de Cobb.

Plaats het deksel terug en wacht ongeveer vijf minuten. De tortilla’s zijn lekker warm, dus tijd om aan tafel te gaan!

Eet smakelijk!