Naar inhoud
Cobb
Zelfgemaakte falafel op de Cobb

Zelfgemaakte falafel op de Cobb

In de afgelopen jaren zijn ze steeds een beetje populairder geworden in Nederland. Ik heb het over kikkererwten.
Ze vormen de basis van de traditionele humus, maar zijn ook het hoofdingrediënt van falafel.
Vandaag ga ik zelf verse falafel maken om deze vervolgens te bakken op de Cobb en te serveren in een heerlijke salade.

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik nog nooit een poging heb gewaagd om kikkererwten te laten groeien in mijn moestuin.
Waarom weet ik eigenlijk niet, want het schijnt goed te kunnen in ons klimaat. Nu is het wel zo dat kikkererwten het beste groeien in een tropisch of subtropisch klimaat.
Om die reden staan de akkers in onder meer Turkije, India, Pakistan, Marokko en Iran goed vol met de planten waar de kikkererwten in peulen aan groeien.

In Nederland zou het mogelijk moeten zijn om kikkererwten te telen, maar door het gebrek aan warmte, zal de opbrengst van de plant veel lager liggen.

Ondanks de lagere opbrengst, denk ik dat ik volgend jaar de kikkererwt toch een kans ga geven in mijn moestuin.

Geschiedenis

In Anatolië, ofwel een schiereiland dat in het westen van Turkije ligt, worden kikkererwten al ruim 8000 jaar verbouwd voor consumptie. Vanuit Anatolië zijn de kikkererwten waarschijnlijk in het Middellandse Zeegebied en India terechtgekomen. Kikkererwten worden natuurlijk op veel verschillende manieren gegeten; om te beginnen, gewoon als kikkererwt. Daarnaast worden ze verwerkt tot humus en ze vormen de basis voor falafel.

Falafel zijn overigens een soort kleine balletjes of schijfjes, gemaakt van dus onder meer kikkererwt. Deze balletjes worden gefrituurd of gebakken in hete olie voordat ze worden geserveerd. Het schijnt dat falafel van oorsprong uit Egypte komt, waar het een gerecht was dat met name in de vastenperiode werd gegeten.

In Nederland kennen we falafel over het algemeen als de vegetarische optie bij de shoarmatent en daar is absoluut niks mis mee, want afgezien van de kokende olie waar de snack in wordt bereid, is er eigenlijk helemaal niets ongezonds aan falafel.



Als ik kikkererwten nodig heb, haal ik doorgaans een blik met gestoomde erwten. Soms haal ik een zak met gedroogde kikkererwten die ik een nachtje in water laat wellen en weken.
Aan de laatste variant zit overigens meer smaak, dan aan de gestoomde variant in blik. Maar je denkt niet altijd 24 uur voordat je ze wil gaan eten aan kikkererwten. Dus een blikje is ook prima te gebruiken.

Nu is het heel verleidelijk om je falafel kant en klaar in de supermarkt te halen. Maar zelf doen is eigenlijk altijd leuker. Bovendien kan ik nu ook helemaal zelf bepalen hoe mijn falafel uiteindelijk moet smaken. Dus daarom ga ik vandaag aan de slag met kikkererwten, peterselie, knoflook, ui en wat overige ingrediënten in combinatie met een keukenmachine.


Ik maak mijn eigen falafel die ik vervolgens ga verwerken in een heerlijke lauwwarme salade van linzen en spinazie.

Want je hoeft nu eenmaal niet altijd vlees of vis te bereiden op de barbecue.

Omdat lang niet iedereen 24 uur van tevoren bedenkt wat er op tafel moet komen, heb ik voor dit artikel besloten om te werken met kikkererwten uit blik. De snelle variant dus. Mocht je dit thuis na willen maken en wel tijd genoeg hebben, maak dit recept dan met gedroogde kikkererwten die je in een kom met koud water 24 uur laat wellen.

Persoonlijk eet ik deze salade graag het hele jaar door. Zeker ook wanneer de verse spinazie in mijn moestuin geoogst moet worden. Helaas heb ik op dit moment geen verse spinazie in mijn groentetuin, omdat het te warm is en spinazie in mijn geval veel te snel doorschiet en bloemen krijgt. Dit komt de smaak niet ten goede, dus ik heb een paar jaar geleden besloten om mijn spinazieteelt te beperken tot het voorjaar en de winter. Voor de salade die ik vandaag ga maken, komt de spinazie dus uit de winkel.

Echter, de tomaatjes die in de salade gaan, komen wel uit eigen tuin!


Voor 4 personen


Ingrediënten voor de falafel:

400 gram kikkererwten uit blik
2 teentjes knoflook
1 ui
1 theelepel gemalen komijnzaad
1 theelepel kurkuma
1 theelepel gemalen korianderzaad
2 eetlepels bloem
1 ui, in ringen gesneden
1 bosje peterselie

Ingrediënten voor de salade:

250 gram linzen uit blik
15 cherrytomaatjes
150 gram feta
200 gram verse bladspinazie
amandelschaafsel
sap van een halve citroen

Verse koriander naar smaak
peper
zout

Extra benodigdheden:
Cobb
Cobb wokpan
keukenmachine
olijfolie
8 briketten en 2 aanmaakblokjes of 1 Cobble Stone


Bereidingswijze:

Begin met het maken van de pasta voor de falafel. Spoel de kikkererwten uit blik goed af met koud, stromend water. Laat ze goed uitlekken en dep ze vervolgens droog met keukenpapier.
Doe de kikkererwten in de keukenmachine, samen met alle andere ingrediënten, behalve de olijfolie. Heb je geen keukenmachine, snijd dan alle ingrediënten zo fijn mogelijk, stroop je mouwen op en gebruik een pureestamper of de achterkant van een vork (succes).
Zoals je wellicht tussen bovenstaande regels door kunt lezen, is een keukenmachine bij het bereiden van je eigen falafel, eigenlijk best wel een onmisbaar instrument.

Draai in de keukenmachine alle ingrediënten tot een stevige puree. Mocht het resultaat te nat zijn, voeg dan nog wat extra bloem toe.

Maak nu met de hand, mooie balletjes van de puree. Ik maak van bovenstaande hoeveelheid aan ingrediënten, ongeveer 24 balletjes. Maar maak ze zo groot als je zelf wilt, het aantal kan dus variëren. Wanneer de balletjes klaar zijn, druk je ze plat tot een soort damschijven.
Dit hoeft niet, maar je bakt ze op deze manier veel makkelijker bruin en krokant.

Foto7-falafel.JPG

Foto8-falafel.JPG

Je falafel is nu eigenlijk klaar om gebakken te worden.
Maar aangezien ik vandaag niet alleen maar de falafel ga maken, zet ik ze apart en ga ik verder met het bereiden van de rest van de salade.


Steek nu je Cobb aan.
Doe dit met 8 goede briketten of een Cobble Stone.
In mijn geval zijn het briketten en die hebben ongeveer 20 minuten nodig om op te warmen.


Wanneer de Cobb warm is, mag de wok erop.
Verwarm hierin de linzen, samen met de gehalveerde tomaatjes, fijngesneden koriander, het citroensap en breng op smaak met wat peper en zout.

Laat het geheel ongeveer een kwartiertje rustig pruttelen en leg ondertussen op elk bord een mooi bedje van rauwe spinaziebladeren.

Verdeel de linzen na het kwartiertje pruttelen, over de borden.


Foto11-falafel.JPG

Foto12-falafel.JPG

Doe nu een flinke scheut olijfolie in de wokpan.
Laat de olie even opwarmen en bak hierin de falafel aan beide kanten mooi bruin. Dit zal ongeveer 10 minuten duren.
Verdeel de falafel over de borden en maak de salade af door tot slot nog wat verse koriander, verkruimelde feta en amandelschaafsel over de bordjes te strooien.

Heerlijk op een mooie zomerdag, maar ook wanneer de weersomstandigheden een beetje tegenzitten en je alle vitaminen in dit gerecht goed kunt gebruiken.

Eet smakelijk!




Cookie-instellingen

Mijn Cobb maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren