Naar inhoud
Cobb
Je hele Kerstdiner op de Cobb

Je hele Kerstdiner op de Cobb

De feestdagen staan voor de deur en ruim voor die tijd begint het bij mij dan te kriebelen. Wat ga ik koken met Kerst? Hoeveel gangen? Welke ingrediënten? Omdat je een kerstdiner lang niet altijd binnen in de keuken hoeft te maken, ga ik vandaag aan de slag met het koken van drie bijzondere gangen op de Cobb.

Het kerstdiner is voor veel mensen een stressmoment, want alles moet tegelijk en in één keer goed. Bovendien is het ook niet gezellig wanneer de kok de hele avond in de keuken staat. Om die reden ben ik gaan puzzelen om drie gangen samen te stellen die niet veel tijd of aandacht kosten en voor een groot deel zelfs al eerder kunnen worden voorbereid. Weg met de kerststress dus!

Ik vind het persoonlijk het leukst om te werken met producten van het seizoen. Kerstmis leent zich namelijk uitstekend voor een echt winters feestmaal. Dus ik zet bijvoorbeeld graag wild op tafel tijdens het kerstdiner. Nu hoef je dat lang niet altijd heel erg ingewikkeld te maken, ook omdat niet iedereen de echte ‘wildsmaak’ kan waarderen. Houd dus voor je kerstmaaltijd ook rekening met wie er allemaal aan tafel zit. In dit geval gebruik ik de allemansvriend van het wild: de eend. Geen uitgesproken wildsmaak, maar toch iets speciaals.

Het voorgerecht maak ik met vis, omdat dat eigenlijk best een klassieke combinatie is (eerst vis, dan vlees) en klassiekers zijn belangrijk tijdens de feestdagen. Ik sluit af met iets zoets, maar wel gebaseerd op sinaasappel, want die zijn nu ook in het seizoen.

Omdat ik de luxe heb van een moestuin die mij zelfs in deze tijd van het jaar nog van veel groenten voorziet, kan ik winkelen in mijn eigen achtertuin. Bietjes, aardperen, wortelen en pastinaken heb ik in overvloed. Ook de (zoete) aardappelen, uien en knoflook komen uit mijn eigen tuin, maar die heb ik al een tijdje geleden geoogst. Het leuke van je eigen groenten blijft uiteindelijk toch het verhaal dat je erbij kunt vertellen wanneer je het eten opdient. “Allemaal uit eigen tuin!” is een zin die ik misschien iets te vaak uitspreek, maar er zit natuurlijk wel een stukje trots in.

Voor dit driegangen feestmenu heb ik drie afzonderlijke bereidingen gekozen. Stel nou dat je met Kerst aan de slag wilt met één van deze drie gangen, dan kun je de ingrediënten en bereidingswijze ervan ook makkelijk en overzichtelijk terugvinden. De hoeveelheden die ik in onderstaande recepten gebruik, zijn geschikt voor vier personen. Zit je met meer mensen aan tafel tijdens het kerstdiner? Dan heb je vanzelfsprekend een grotere hoeveelheid van alles nodig. Wat ik heb klaargemaakt?


- Warmgerookte zalm met citroencrème en toast als voorgerecht.
- Gebakken eendenborst met seizoensgroenten als hoofdgerecht.
- Flensjes met een sinaasappel-cointreausaus en vanille-ijs als nagerecht.

Deze drie gerechten kun je zelfs op één Cobble Stone klaarmaken, maar dan heb je van begin tot eind twee uur de tijd om je kerstdiner te eten. Wil je tussentijds even een pauze inlassen, dan heb je misschien een tweede Cobble Stone nodig voor het nagerecht.

Warmgerookte zalm met citroencrème en toast

Ingrediënten:


- 300 gram zalmfilet
- 150 ml crème fraîche
- rasp van 1 citroen
- sap van een halve citroen
- dille
- 2 witte casino boterhammen
- peper
- zout

Extra benodigdheden:


- aluminiumfolie
- rookpellets eikenhout
- Cobb basisplaat
- Cobb rooster

Bereidingstijd: ongeveer 20 minuten


Bereidingswijze:

Steek de Cobble Stone aan en wacht tot de vlammen zijn verdwenen.


Vouw van aluminiumfolie een envelop en schep hier drie eetlepels rookpellets in. Vouw de envelop dicht en prik er aan één kant gaatjes in met een mes. Leg de envelop op de Cobble Stone met de gaatjes naar boven.

Plaats de basisplaat en het rooster op de Cobb. Bestrooi de zalmfilet met peper en zout en leg deze op het rooster. Leg de zalmfilet niet in het midden van het rooster, maar zoveel mogelijk aan een zijkant. Ik leg je straks uit waarom. Sluit het deksel en wacht.

Na een paar minuten komt er rook uit de gaatjes in het deksel. Laat je zalm rustig roken met gesloten deksel en maak ondertussen een saus van de crème fraîche, de rasp en het sap van de citroen, wat fijngesneden dille en een beetje peper.

Snijd ook de korstjes van de boterhammen en snijd de boterhammen in driehoeken. Ik gebruik vierkante casinoboterhammen. Wanneer je dat op de juiste manier doet, heb je vier driehoeken.

Wanneer er geen rook meer uit je Cobb komt, mag het deksel eraf. Dit duurt meestal ongeveer tien minuten tot een kwartiertje. Laat je zalmfilet liggen, en plaats de driehoekjes van casinobrood op het rooster naast de zalm, waar ruimte genoeg is, omdat de zalm aan de zijkant ligt. Sluit het deksel weer voor één minuut. Na een minuut mag het deksel weer open, draai je boterhammen om en toast ook de andere zijde gedurende één minuut.

Feitelijk is je voorgerecht nu al klaar.

Voor de opmaak gebruik ik mooie kommetjes, want het oog wil natuurlijk ook wat. Leg in elk kommetje een laagje van de citroencrème. Plaats de toast rechtopstaand op de crème en verdeel rondom de toast wat mooie gerookte zalmsnippers. Maak af met een dun schijfje citroen en wat takjes dille.

Eet smakelijk!

Gebakken eendenborst met seizoensgroenten

Ingrediënten:

- 2 eendenborsten
- 3 rode bietjes
- 2 rode uien
- 1 pastinaak
- 2 aardappelen
- 1 zoete aardappel
- 3 wortels
- 2 aardpeerknollen
- 1 bol knoflook
- olijfolie
- peper
- zout
- tijm

Extra benodigdheden:

- Cobb basisplaat
- Cobb rooster
- Cobb bakplaat
- vuurvaste schaal die op het Cobb rooster past.
- snijplank
- scherp mes

Bereidingstijd: ongeveer een uur

Bereidingswijze:

Plaats de bakplaat op je Cobb en laat deze voorverwarmen terwijl je de eendenborsten gaat voorbereiden. Plaats de eend met de vetkant naar boven op een snijplank en snijd met een scherp mes het vet kruislings in. Let op dat je alleen de vetlaag insnijdt en niet het vlees.

Bestrooi de eendenborsten met peper en zout en leg ze vervolgens met de vetkant naar beneden op de hete bakplaat. Gebruik geen olie of boter!


Bak de eend ongeveer acht minuten op de vette zijde totdat deze mooi goudbruin is. Draai de eend niet om! De andere kant van de eend hoeft niet gebakken te worden. Haal de eendenborsten van de bakplaat en leg ze apart op een bord.

Haal nu met het Cobb handvat de bakplaat van je Cobb en plaats de basisplaat en het rooster. Gooi het vet dat je hebt weggebakken uit je eendenborsten niet weg, hierin zit heel veel smaak. Giet het eendenvet alvast in de vuurvaste schaal. Schil de bietjes, wortels, pastinaak, aardappel en zoete aardappel en snijd ze in verschillende vormen.

Ik snijd de bietjes bijvoorbeeld in partjes, de wortel in staafjes en de pastinaak en zoete aardappel in plakjes. Van de normale aardappelen maak ik minifrietjes. Dit zorgt ervoor dat je straks een leuk opgemaakt bord krijgt. Let op dat je de groenten dun snijdt. De aardperen schil ik niet, deze snijd ik in kleinere stukken. Als ze gaar zijn, gaat de schil er heel makkelijk af.

Doe alle groenten in de vuurvaste schaal, halveer de bol knoflook horizontaal en plaats beide helften bovenop de groenten in de schaal. Besprenkel alles met olijfolie en bestrooi met peper, zout en tijm. Zet de schaal op het rooster van je Cobb en sluit het deksel.

Laat dit rustig veertig minuten bakken en haal het deksel er zo nu en dan af om door de groenten te roeren. Let wel dat veertig minuten een indicatietijd is. Wanneer jouw groenten dikker of dunner zijn gesneden dan de mijne, kan de garingstijd variëren. Ook de wind en de omgevingstemperatuur spelen hierin een rol. Om er zeker van te zijn dat je groenten gaar zijn, kun je het beste met een vork in een stuk rode biet prikken. Die hebben namelijk de meeste tijd nodig om te garen.

Na veertig minuten mogen de eendenborsten erbij. Leg ze bovenop de groenten met de vette kant naar boven. Sluit het deksel en wacht nog twintig minuten.

Je hoofdgerecht is er klaar voor!

Voor de opmaak gebruik ik een groot bord waarop ik langs één zijkant een soort streep maak van de verschillende, gebakken groenten. Gebruik alles speels door elkaar en werk een beetje in de hoogte. Niveauverschil op je bord maakt het namelijk interessant.

Snijd de eendenborsten in plakken en verdeel deze over de vier borden. Onderin de schaal met groenten ligt nog een soort jus van eend, tijm, peper, zout en olijfolie. Giet dit over de plakken eend en eet smakelijk!

Flensjes met sinaasappel-cointreau saus en vanille-ijs

Ingrediënten:

- 200 gram mix voor pannenkoekenbeslag
- 1 ei
- 400 ml melk
- 2 sinaasappels
- 20 ml cointreau
- poedersuiker
- 4 bolletjes vanille-ijs
- zonnebloemolie
- 1 eetlepel kristalsuiker

Extra benodigdheden:

- Cobb basisplaat
- Cobb rooster
- Cobb bakplaat
- vuurvast kommetje
- garde
-aluminiumfolie

Bereidingstijd: ongeveer 20 minuten

Bereidingswijze:

Plaats de basisplaat en het Cobb rooster op je Cobb.
Pers het sap uit een sinaasappel en vang op in het vuurvaste kommetje. Voeg hieraan de Cointreau en de eetlepel kristalsuiker toe en plaats het kommetje op het rooster. Sluit het deksel van je Cobb en laat de saus opwarmen.


Maak ondertussen het beslag voor de pannenkoeken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Voor dit gerecht heb je maar vier flensjes nodig, dus ik gebruik de helft van het pak pannenkoekenmix en dus ook de helft van de melk en de eieren.

Klop alle ingrediënten met de garde tot een mooi glad beslag.

Laat de bakplaat heet worden, giet er een scheutje zonnebloemolie op en vervolgens een hoeveelheid pannenkoekenbeslag die voldoende is om een dun flensje mee te bakken.

Spiek af en toe aan de onderkant of je flensje al bruin genoeg is. Wanneer dit het geval is, draai ‘m dan om en bak de andere kant. Maak op deze manier vier flensjes en bewaar ze tussentijds onder aluminiumfolie.

Je nagerecht is nu al klaar om opgemaakt te worden!

Voor de opmaak van het nagerecht rol ik een flensje op en snijd ‘m vervolgens in stukjes met één schuine zijde. Zo kun je de rolletjes speels verdelen over een bordje. Zet ze rechtop of leg ze neer. Plaats een bolletje vanille-ijs tussen de flensjes en maak het bordje op met wat poedersuiker, een paar partjes sinaasappel en in mijn geval nog wat takjes verveine (vers kruid, smaakt citrus-achtig). De saus serveer ik apart in een klein bakje, maar je mag deze ook direct over je gerecht verdelen voordat je de bordjes uitdeelt.

Concluderend

Voilà! Daar is je driegangen Kerstdiner van de Cobb. Wanneer je het toch teveel werk vindt kun je natuurlijk al heel veel voorbereidingen treffen. Je complete voorgerecht wordt namelijk koud geserveerd en aangezien een gerookte vis prima een paar dagen houdbaar is, zou je alle componenten van je deze gang al een dag eerder kunnen maken.

De groenten voor het hoofdgerecht kun je al eerder schillen, schoonmaken en snijden, dat scheelt veel werk en zelfs de flensjes en het bijbehorende sausje hoeven niet op het exacte moment te worden klaargemaakt. Maar uit persoonlijke ervaring is gebleken dat het soms heel erg fijn kan zijn om na je voor- en hoofdgerecht even een luchtje te scheppen voordat je het nagerecht soldaat moet maken. Dat doet je spijsvertering ook veel goeds. Dus combineer dat luchtje scheppen dit jaar eens met flensjes bakken, buiten op de Cobb, want buitenkoken mag het hele jaar door.

Eet smakelijk en hele fijne feestdagen!

Cookie-instellingen

Mijn Cobb maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren