Naar inhoud
Cobb
Gegrilde ananas met rum en pecannoten

Gegrilde ananas met rum en pecannoten

Wanneer tegenwoordig de barbecue aan gaat, hoeft het lang niet meer alleen vlees, vis of gevogelte te zijn wat erop gaat. Gelukkig worden er de laatste tijd ook steeds meer groenten buiten bereid. Maar fruit, dat is nog een beetje uitzonderlijk. Vandaag wil ik een lans breken voor alle soorten fruit die prima op de barbecue kunnen. Dit ga ik doen met de ananas als lichtend voorbeeld.

De fanatieke barbecueërs onder ons maken al jaren gebruik van suiker om een mooie, krokante en gekarameliseerde korst te creëren. In de gemiddelde marinade voor spareribs zit bijvoorbeeld ook een flink deel suiker. Het voordeel van fruit grillen, is dat daar van nature al suikers in zitten, dus dat mooie grillstreepje krijg je ontzettend snel en mooi op bijvoorbeeld een perzik, watermeloen en dus ook die ananas. Bovendien haal je de smaak van de suikers veel meer naar boven door je fruit te grillen. Eigenlijk helemaal niet zo’n gek idee dus, fruit op de grill.

Omdat de barbecuecultuur in Nederland langzaam maar zeker aan het veranderen is, wordt lang niet alleen meer het hoofdgerecht van je maaltijd op de barbecue klaargemaakt. De creatieve grillmaster tovert met een beetje planning en extra denkwerk, makkelijk een compleet driegangenmenu van de barbecue. Nu kun je natuurlijk prima gegrild fruit gebruiken in een mooie, zomerse salade, maar vandaag ga ik de klassieke weg volgen en ik ga de gegrilde ananas gebruiken voor het dessert.

Maar hoe zit dat nou eigenlijk met die ananas?

Wanneer je regelmatig mijn artikelen leest, weet je wellicht dat ik een grote groentetuin heb, waarin ik zoveel mogelijk verschillende groenten en fruit zelf verbouw. Nu kan ik je geruststellen, want de ananas komt gewoon bij de groenteboer vandaan en absoluut niet uit mijn eigen tuin. Theoretisch zou het misschien kunnen. In mijn kas zou ik een ananasplant kunnen poten en met heel veel kunst- vlieg- en troetelwerk kan ik misschien een ananas kweken die waarschijnlijk hartstikke zuur is. Dus helaas, deze keer geen fruit uit eigen tuin.

Geschiedenis

Oorspronkelijk komt de ananas uit Zuid-Amerika. Brazilië, Bolivia en Paraguay staan bekend als de bakermat van de ananas. Het woord ‘ananas’ komt uit het Tupi; de taal van de Tupi-indianen die in die omgeving leefden. Ananas betekent letterlijk ‘uitmuntende vrucht’ en wanneer je naar de voedingswaarde van een ananas kijkt, dan klopt dat ook wel. Een ananas bevat heel erg veel vitamine C en E, maar ook mineralen zoals magnesium, kalium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium.
In de tijd van Columbus groeide de ananas in heel Midden- en Zuid-Amerika en ook in het Caribisch gebied kwam je ‘m veel tegen. Vanwege de vorm van de ananas die aan een dennenappel doet denken, hebben de Spanjaarden de vrucht ‘piña’ genoemd (dennenappel in het Spaans is ‘cono de pino’).

Ananas huren?

In de achttiende eeuw was een ananas het symbool voor rijkdom en luxe. Dit omdat je alleen aan deze vruchten kon komen, door ze per schip vanaf de andere kant van de wereld te laten vervoeren. Omdat dit zo lang duurde, kwamen de meeste ananassen verrot aan in Europa. In het statige Engeland, kon je een ananas kopen voor 1000 pond. Voor feesten en gala’s waar veel adel op bezoek kwam, werden dan ook vaak ananassen gehuurd om het buffet mee op te leuken. Na afloop van het buffet kon de ananas weer worden ingeleverd.

In 1720 lukte het een tuinder om ananassen onder glas, dus in een verwarmde kas te kweken in Engeland. Sinds dat moment is de ananas heel veel terug te vinden op schilderijen die weelde en luxe moesten uitstralen.

Inmiddels is de teelt van ananassen verplaatst naar zuidoost-Azie. Met name Thailand en de Filippijnen produceren ontzettend veel van deze tropische vruchten.

De ananas groeit zoals dat officieel heet als ‘schijnvrucht’ uit de top van een plant die hele harde, puntige bladeren heeft. Mocht je willen weten hoe zo’n plant er ongeveer uitziet, dan kun je altijd even een kijkje nemen bij de kamerplanten in je lokale tuincentrum. Want daar staat een soortgelijke plant die ook nog eens schijnt te helpen tegen snurken! Goed idee misschien om er eentje in de slaapkamer te zetten.


Vandaag ga ik een nagerecht maken van gegrilde ananas en ik ga deze combineren met ingrediënten die allemaal heel goed passen bij de tropische herkomst van deze vrucht. Ik gebruik onder meer kokosschaafsel, pecannoten uit Midden-Amerika en een flinke scheut bruine rum afkomstig uit het Caribisch gebied.

Omdat rum dusdanig hoog alcoholpercentage heeft dat het vlam kan vatten, wil ik je bij deze toch alvast waarschuwen voor het gebruik ervan in combinatie met open vuur.

Om wat extra veiligheid te creëren, is de Cobb natuurlijk sowieso een uitkomst, omdat het product dat je erop legt, eigenlijk nooit in directe aanraking komt met de warmtebron. De kans op vlammen, steekvlammen en roetvorming is hierdoor al een flink stuk kleiner geworden.

Om het allemaal nog een beetje veiliger te maken, gebruik ik 2 accessoires om de ananas te bereiden. Ik begin met de grillplaat om de ananas een mooie streep te geven. Vervolgens gebruik ik de bakplaat om alles af te bakken en de rum toe te voegen zonder steekvlam.

Dit dessert leent zich overigens uitstekend als afsluiter van een feestelijke maaltijd. Dus mocht je nog ideeën nodig hebben voor de feestdagen, doe hier dan je voordeel mee!

Ingrediënten:

Voor 6 personen:

1 ananas
60 ml bruine rum
4 eetlepels rietsuiker
150 gram pecannoten
6 eetlepels kokosrasp
1 theelepel kaneelpoeder
6 bolletjes slagroomijs

Extra benodigdheden:

Cobb
Cobb bakplaat
Cobb grillplaat+
7 briketten
2 aanmaakblokjes

Bereidingswijze:

Begin met het aansteken van de barbecue.
Plaats de 2 aanmaakblokjes op de bodem van je Cobb en steek deze aan. Leg de 7 briketten in het daarvoor bestemde mandje en plaats dit mandje boven de 2 brandende aanmaakblokjes.

De briketten hebben ongeveer 20 minuten nodig om goed op temperatuur te komen. Ze zijn goed heet als ze wit van kleur zijn.

Fruit-grillen-op-BBQ4.jpg

Fruit-grillen-op-BBQ5.jpg

Ondertussen heb je mooi de tijd om de ananas te slachten. Snijd hiervoor de boven- en onderkant van de ananas af. Zet de ananas rechtop en snijd met een scherp mes de schil rondom van de vrucht.

Halveer nu de ananas en snijd elke helft over de lengte in 3 gelijke delen. Verwijder nu van elk deel de kern.

Fruit-grillen-op-BBQ6.jpg

Fruit-grillen-op-BBQ7.jpg

Meng de rietsuiker alvast met de kaneel en zet in een bakje apart.

Wanneer de briketten heet zijn, mag de grillplaat op de Cobb. Geef deze plaat even een kwartiertje de tijd om gloeiend heet te worden.
Des te heter deze plaat, des te mooier je grillstrepen straks worden.

Fruit-grillen-op-BBQ8.jpg

Fruit-grillen-op-BBQ9.jpg

Als de grillplaat heet is, mogen de ananasparten erop. Grill de parten ongeveer 2 minuten aan elke kant, zodat je mooie strepen krijgt. Haal hierna de grillplaat van de Cobb en vervang deze door de bakplaat.

Leg de stukken ananas nu op de bakplaat, zonder dat je deze eerst laat opwarmen.

Fruit-grillen-op-BBQ10.jpg

Fruit-grillen-op-BBQ12.jpg

Giet de rum over de ananas en bestrooi de parten vervolgens met het mengsel van kaneel en rietsuiker. Leg ook de pecannoten op de bakplaat en zet de deksel op de Cobb. Laat dit rustig een kwartier tot 20 minuten garen.


Na 20 minuten is de ananas klaar.
Maak mooie bordjes met een part ananas, een bolletje slagroomijs en besprenkel alles met wat kokosrasp.

Feestelijk en heel erg lekker!


Cookie-instellingen

Mijn Cobb maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren