Naar inhoud
Cobb
Bietenburgers met avocado

Bietenburgers met avocado

Veel mensen denken bij de term ‘barbecueën’ direct aan vlees. Dat is ook niet zo gek, want nog altijd bestaat meer dan tachtig procent van de levensmiddelen die wij met z’n allen op de barbecue bereiden, uit vlees. Vandaag behoor ik een keer niet tot de meerderheid, want ik ga barbecueën zonder vlees. Ik maak een burger van rode biet.

Persoonlijk ben ik een enorme liefhebber van een goed stuk vlees. Maar ik begrijp ook heel erg goed dat er heel veel mensen zijn die ervoor kiezen om geen vlees te eten. Sterker nog, ik ben in de afgelopen jaren enorm veranderd in mijn opvattingen ten aanzien van vlees eten. Vroeger lag er eigenlijk elke dag wel een stukje vlees of vis op mijn bord. Tegenwoordig kies ik er bewust voor om minimaal één dag in de week geen vlees te eten, liefst vaker. Op de resterende dagen eet ik ook minimaal één keer vis en de dagen waarop ik wel vlees eet, kies ik voor een mooi, goed en eerlijk stuk vlees.

Moestuin in plaats van vega knakworst

Wanneer ik geen vlees eet, kies ik het liefst voor natuurlijke vervangers. Mij maak je bijvoorbeeld niet gelukkig met een vegetarische knakworst of vegetarische bacon. Er zijn mensen die dat wel graag eten en dat vind ik prima, want iedereen mag zelf weten wat ‘ie op zijn of haar bordje legt. Maar persoonlijk kies ik liever voor een mooie combinatie van natuurlijke ingrediënten uit mijn moestuin bijvoorbeeld.

Mijn moestuin begint momenteel de eerste eetbare groenten van het seizoen op te leveren. Daarnaast staan er nog wat groenten in die de winter met glans hebben overleefd, zoals rode bietjes. Ideaal dus voor de burgers die ik vandaag ga maken. Daarnaast heb ik in het vroege voorjaar kleine slaplantjes geplant en die zijn in de afgelopen anderhalve maand flink gegroeid, dus ook de sla voor bij de bietenburger komt uit eigen tuin.

Ik plant elk jaar vier of vijf verschillende soorten sla. Van elke soort zes plantjes. De varianten die ik mijn tuin zet, zijn allemaal pluksla. Dit wil zeggen dat ze geen krop gaan vormen, maar een soort open plantje blijven. Ik kan hier dus elke dag afplukken wat ik nodig heb en de rest van het plantje groeit vrolijk verder.

Op deze manier heb ik mijn eigen saladebar in de achtertuin. Mijn sla groeit trouwens in een bak met een deksel van metalen horgaas, zodat slakken en ander ongedierte er niet bij kunnen. De eerste jaren dat ik mijn moestuin had, verloor ik ontzettend veel groenten aan onder andere slakken. Ik ben geen fan van bestrijdingsmiddelen, dus ik bedacht deze deksel, die wel frisse lucht, zonlicht en regen doorlaat.

De burger die ik vandaag ga maken, bestaat voor het grootste deel dus uit rode bieten. Maar wees niet bang dat je een slappe, kleffe burger hebt die smaakt alsof je de groentelade van je koelkast tussen een broodje hebt gestopt. Deze bietenburger heeft een bite, een krokant korstje en een heerlijke, hartige smaak.

Ingrediënten:

- 250 gram rode biet
- 100 gram feta
- 1 ei
- 120 gram havermout
- 1 witte ui
- verse basilicum
- 1 teentje knoflook
- olijfolie
- peper
- zout
- avocado
- 4 verse broodjes
- sla
- rode ui

Extra benodigdheden:

- 1 Cobb
- 1 Cobb bakplaat
- 1 Cobble Stone of 8 goede briketten en een aanmaakblokje
- Keukenmachine of handrasp

Bereidingswijze:

Omdat je burgers straks een lekkere bite moeten hebben, is het belangrijk om te werken met rauwe rode bieten. Ik haal ze uit mijn moestuin en daar groeien ze natuurlijk sowieso rauw. Maar in de supermarkt kun je tegenwoordig ook voorgekookte rode bieten kopen. Die heb je voor de burgers dus niet nodig.

Schil de bieten en rasp ze met een handrasp, of met de keukenmachine wanneer je daarover beschikt. Persoonlijk kies ik voor de keukenmachine, want dat scheelt rode handen en een heleboel extra werk.


Wanneer je de bieten hebt geraspt, mogen ook de witte ui en het teentje knoflook door de keukenmachine bij de rode biet.

Verkruimel de feta en voeg deze samen met de havermout en het ei toe aan de geraspte rode biet. Voeg een bosje fijngehakte basilicum toe en breng op smaak met peper en zout.

Nu mag je je mouwen opstropen en je handen vies maken. Kneed het bietenmengsel tot een egale massa. Wanneer de inhoud van je mengkom nog te nat aanvoelt, mag je eventueel wat havermout toevoegen.

Vorm nu vier gelijke hamburgers van het mengsel en leg deze even apart.

Bietenburger-BBQ-6.JPG Bietenburger-BBQ-7.JPG


Bietenburger-BBQ-8.JPG Bietenburger-BBQ-13.jpg

Ga je handen wassen en steek bij terugkomst de Cobble Stone aan. Wacht tot de vlammen weg zijn en plaats de bakplaat op je Cobb. Je kunt je Cobb ook prima gebruiken met normale briketten in plaats van een Cobble Stone. Gebruik er ongeveer acht tot tien om dezelfde warmte te genereren als een Cobble Stone.

Let wel op dat je een aanmaakblokje nodig hebt. Leg dit onder het brikettenmandje, steek het aan en plaats het mandje met de briketten in je Cobb, boven het brandende aanmaakblokje. Wacht nu ongeveer twintig minuten tot de briketten wit zijn geworden, dan zijn ze goed heet.

Bietenburger-BBQ-9.JPG Bietenburger-BBQ-11.JPG

De Cobb bakplaat is gemaakt om niet te heet te worden. Dat is fijn, want nu hebben de bietenburgers even de tijd om van binnen ook goed gaar te worden. Aangezien er een ei in zit, is dit zeker niet onbelangrijk.

Bak de hamburgers gedurende een kwartier tot twintig minuten en keer ze regelmatig om. Je kunt de deksel gebruiken om de hamburgers van binnen eerder gaar te laten worden. Gebruik de deksel ook wanneer het hard waait, op deze manier hou je de warmte beter bij je burger.

Bereid ondertussen je broodjes alvast voor op de hamburgers. Leg sla en ringetjes rode ui op de onderste helft. Wanneer de hamburgers klaar zijn, mogen ze op het broodje. Leg nu een paar schijfjes avocado bovenop de burger en plaats de bovenste helft van het broodje hier weer bovenop.

Je mag natuurlijk elke saus toevoegen die je lekker vindt. Maar zelf kies ik voor een simpele yoghurtdressing. Gebruik hiervoor wat Griekse yoghurt, extra vergine olijfolie en een beetje limoensap. Even doorroeren en klaar!

Neem een hap en laat me even weten of je het vlees nu echt mist.

Eet smakelijk!

Cookie-instellingen

Mijn Cobb maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring.

Graag vragen wij uw toestemming voor het plaatsen van deze cookies.

Meer informatie.

Accepteren Weigeren